Bonte Avonden 2020

In het Eindhovens Dagblad is het al geschreven: ‘Dans, muziek en sketches. Het zit er traditiegetrouw allemaal in op de Bonte Avond in Handel. En dat met talent van eigen bodem, dat is leuk en knap.’ En dat is het zeker en nog wel meer dan dat…

De Bonte Avond in Handel kan beginnen als de Hofkapel achter in de zaal gesetteld is, de tafels in het publiek uitgestald zijn met heel veel eten en de artiesten in hun tenue zijn gehesen en door de grime zijn omgetoverd tot een typetje.

Na de opening met prins Jeroen II, legt vorst Paul de presentatie in handen van het duo Bart en Gijs. Al jaren het vaste presentators duo. Ze staan garant voor een mooi praatje, humor en kennis van het publiek. En dit laatste komt altijd van pas door de avond heen…

De aftrap van de avond is voor de Hofkapel. Zij staan met een mooie, grote groep muzikanten op het podium. Ter ere van het 800 jarig bestaan van Handel laten zij een nieuw lied horen, geschreven door eigen Hofkapel-leden. Een skôn nummer wat blijft hangen: ‘Ik ben geen oliesjeik, maar wel Bergkneuter Rijk’. En zo is het maar net…

De Bonte Avond brengt ieder jaar wel weer verrassingen met zich mee die met de prins te maken hebben. Zo ook het optreden van de Vriendinnen van de Prins. Bart en Gijs wakkeren de nieuwsgierigheid wel aan als ze zeggen dat er iets speciaals op het menu staat, iets wat de droom van Prins Jeroen II uit laat komen… Na een filmpje waarin onze prins met zijn prinses Aafke worden nagespeeld, komen de Vriendinnen van de Prins met hun veldwachter naar het podium voor hun dansmarieke-show. En een show is het! Zelfs prinses Aafke doet de laatste avond mee… Wat een talenten!

Hierna is het de beurt aan de ex-prinsen van Striepke Dwèrs. Hun act speelt zich af in celblok H, waar dorpsbewoners vastzitten voor strafbare roddels. De act begint met een spectaculaire ontsnapping met aan elkaar geknoopte lakens waarbij in de vluchtroute nog snel de scepter wordt gejat. Met verrassende dorpsgenoten achter de tralies horen we wat actueel is in Handel.

Striepke heeft altijd weer ergens verrassende elementen verstopt, zo ook nu weer met de hond van de bewaker, celblok G(ay) en andere kleine, grotere en grappige details.

Na dans en een sketch is het nu tijd voor muziek! De Slagwerkgroep is een mooi gemengde groep van jongens, mannen, meiden, jong, iets ouder, groot en net wat kleiner… Met ’20 jaar de Toon aangeven’ nemen ze afscheid van Antoon Gruijters, hun muzikale leider. In Japan meets Brazilië geven ze in blacklight een stoere snorrenshow weg.

En dan is het tijd voor…. Bingo!! Bloem & de Klootviolen presenteren de Bingo-avond van Vrouwen Samen Sterk. Met Handelse vrouwen en hun geklets, kan de bingo beginnen. Een bingo met een levensechte Balzak, waar de vrouwen maar wat graag naar een bingoballetje grabbelen. Maar… wat een geluk voor het publiek: er mogen nog mensen meedoen met de bingo! En laten die twee nou net een mooie prijs winnen. Een golden ticket om volgend jaar met de Bonte Avond mee te doen! Bofkonten… Een kei gezellig stuk met veel improvisatie en humor.

Met de Vrienden van de andere Prins (die van Padua) zien we een minder hoopvol toekomstbeeld van Handel. De toekomst is in gevaar door het uitsterven van dorpsbewoners. Maar een georganiseerde singELS BUStour voor vrijgezelle Handelse mannen, moet daar verandering in brengen. In een mooi gemaakt filmpje zien we de mannen zich verzamelen voor de bus. Na een rondreis door Europa komen de mannen toch maar weer terug in hun bekende Handel. Gelukkig verschijnt moeder Maria voor wijze raad.

Traditiegetrouw sluit Internos de avond af. Met Nederlandstalig, Duitstalig en het ene lied nog een grotere meezinger dan de andere maken zij er weer een feestje van.

Een mooie, skônne avond met een hoop gekkewerk, dat belooft wat voor de carnaval !!

 

       © 2022 K.S. De Bergkneuters.